Ieder jaar maakt Belfius een individueel financieel profiel op van alle Vlaamse steden en gemeenten. In dat profiel worden de rekeningen van de laatste vijf jaar van iedere gemeente vergeleken met het gemiddelde van de gemeenten met een gelijkaardig profiel, de gemeenten uit dezelfde provincie, en de gemeenten uit het Vlaams Gewest. Olen behoort tot de verstedelijkte plattelandsgemeenten met industriële activiteit en demografische groei (naast Olen behoren ook Aalter, Deinze, Hoogstraten, Overpelt, Westerlo, Beerse, Grobbendonk, Malle, Opglabbeek, Tessenderlo en Wielsbeke tot die cluster). Die studie levert telkens een schat aan gedetailleerde vergelijkende informatie op.
De afgelopen jaren zorgde die vergelijkende financiële studie telkens voor een schitterend rapport over de Olense gemeentefinanciën. Het pas verschenen financieel profiel 2016 is voor onze gemeente zo mogelijk zelfs nog beter dan dat van de vorige jaren.
Met 6% aanvullende personenbelasting en 1000 opcentiemen op de onroerende voorheffing (die samen voor het gros van de belastinginkomsten zorgen) zit Olen beduidend onder het gemiddelde van zowel de gemeenten met gelijkaardig profiel, als de gemeenten uit de provincie Antwerpen, en de gemeenten uit het Vlaams Gewest. Het gemiddelde voor Vlaanderen ligt op 7,37% aanvullende personenbelasting en 1439 opcentiemen onroerende voorheffing. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de fiscale druk in Olen beduidend lager ligt dan zowat overal elders in Vlaanderen en dat onze gemeente over heel wat meer financiële beleidsruimte beschikt dan zowat alle andere Vlaamse gemeenten. Vergeleken met vijf jaar geleden zijn de cijfers, die toen al niet slecht waren, zelfs nog verder verbeterd, en is het verschil met de meeste andere gemeenten nog groter geworden.
Toch wel iets om fier over te zijn.
Je kan alle details vinden op onderstaande uitgebreide rapporten, zeker de moeite waard om door te nemen: