Schepencollege laat Olenaar meer betalen

Als voorstel op de gemeenteraad zien wij de afschaffing van de algemene gemeentebelasting voor de gezinnen, welke tot op heden 55 eur per jaar bedraagt voor de gezinshoofden en 44 eur voor de alleenstaanden. 

In de argumentatie stelt de meerderheid dat deze belasting moeilijk te innen valt en dat deze budgetneutraal gaat verrekend worden door een verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 630 naar 750 opcentiemen. 

Dat deze budgetneutraal zou zijn in het algemeen kunnen wij niet vaststellen, wel dat deze alles behalve sociaal verantwoord zou zijn. 

Wij stellen dat elke Olenaar een vaste minimum belasting dient te betalen om mee te kunnen genieten van de plaatselijke dienstverlening. Wat in deze gaat gebeuren , is dat de verhoging van de opcentiemen er voor zorgt dat de brede middenklasse van burgers hier weer meer gaat voor betalen. 

Olense burgers die in hun eigen woning wonen , wat toch voor iedereen het streefdoel is, en een gemiddelde woning bezitten met een gemiddeldeld kadastraal inkomen , gaan makkelijk 90 euro extra betalen aan onroerende voorheffing voor het gemeentelijk aandeel , zonder indexatie, en met indexatie tot 150 eur meer. 

Dit is alles behalve sociaal. 

Burgers die in een huurwoning wonen, zien hun belasting doorgeschoven worden naar de verhuurders (prive personen , maar ook de sociale huisvestingsmaatschappij). 

Dit gaat op langere termijn alleen maar een verhoging van de de huurprijzen bewerkstelligen. 

Wij zien deze maatregel dan ook niet als een sociale maatregel, maar eerder als een poging van de huidige meerderheid om zich populair te maken bij de Olense bevolking. 

Het lijkt makkelijk om de afschaffing van de algemene gemeentebelasting voor te stellen als een positieve maatregel naar de bevolking toe. 

De verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing wordt door een groot deel van de mensen niet aanzien als een Olense belasting, doordat deze door de Vlaamse belastingdienst uit Aalst geïnd wordt. 

Wij stellen dan ook dat dit weer één van de maatregelen gaat zijn om de rampzalige toestand van de gemeentelijke financiën te verdoezelen.


LAATSTE NIEUWS UIT OLEN IN UW MAILBOX

We houden je op de hoogte van het reilen en zeilen in Olen.

  • Geef hier je e-mailadres in naar waar we de Olen één Nieuwsbrief kunnen zenden.