O1 brengt bruis in Olen

De afgelopen periode heeft van iedereen heel veel gevraagd. Hoewel de lockdown-maatregelen intussen versoepeld worden beseft iedereen dat we er nog lang niet zijn. Maar als bestuur is het onze verantwoordelijkheid om verder te kijken. Vandaag moeten we samen werk maken van de toekomst en moeten we nagaan hoe we onze inwoners, onze verenigingen en onze lokale economie opnieuw impulsen en zuurstof kunnen bieden, hoe we ze opnieuw doen bruisen.

Zuurstof voor lokale economie en verenigingen

Investeren in lokale economie en e-commerce

De afgelopen periode werd regelmatig opgeroepen lokaal te shoppen. Onze lokale handelaar heeft die steun ook echt nodig. Daarom is het belangrijk om deze blijvend aan te bieden. Daarvoor lanceren we enkele voorstellen:

  • Via de Olense cadeaucheque geven we een extra impuls: per aankoopschrijf van 25 euro wordt er vanuit het bestuur 10% extra aan de waarde toegevoegd. Op die manier bieden we onze handelaar extra zuurstof.
  • We bieden elke inwoner een bon aan ter waarde van 10 euro. Die kan vrij besteed worden bij een handelaar die verplicht de deuren moest sluiten.
  • Op dit moment staat op de gemeentelijke website een overzicht van de verschillende handelaars met hun aangepaste dienstverlening. We willen dat al deze handelaars opnieuw een vaste plek krijgen in de online bedrijvengids met hierin een filter waardoor de Olenaar makkelijk de handelaar vindt die hij nodig heeft.
  • In de eerstvolgende editie van De Driehoek worden alle lokale handelaars opgelijst. Op die manier krijgt elke Olenaar een handig overzicht in de bus met de handelaars uit zijn dorp.
  • We willen dat lokale handelaars opnieuw worden samengebracht in een adviesraad. Tijdens zo’n raad kunnen zij good practices met elkaar delen, leren van elkaars fouten en kunnen ze samen acties op poten zetten om de lokale economie verder te ondersteunen.
  • De coronacrisis heeft ook aangetoond dat er nood is aan een lokaal e-commerceplan. Belgen vonden massaal de weg naar het online shoppen. De grote gekende platformen zijn vaak in buitenlandse handen waarbij onze handelaar niets wint. Het is dan ook noodzakelijk dat er voor Olen een online platform wordt ontwikkeld waar onze handelaars een plek krijgen en langs welke weg zij online aan verkoop kunnen doen. Dit kan ontwikkeld worden in de schoot van Neteland.

Horeca: van halfleeg naar halfvol

Een van de zwaarst getroffen sectoren in België is de horeca. Er is de steun van hogere overheden, maar wij zijn ervan overtuigd dat we ook als lokaal bestuur hen de nodige ondersteuning moeten bieden.

  • Wij vragen dat de Olense horeca in 2020 en 2021 geen terraspremie moet betalen.
  • Daarnaast vragen we dat horecazaken tijdelijk de kans krijgen om hun terras uit te breiden zodat ze meer inkomsten kunnen genereren. Dit vraagt uiteraard een denkoefening van het bestuur: sommige horecazaken kunnen enkel hierin maar slagen als het bestuur de durf toont om straten af te sluiten tijdens een bepaalde periode of om tijdelijk parkeerplaatsen in te leveren.

Extra steun voor verenigingen

Alle Olense verenigingen moesten hun werking stilleggen. Heel wat mensen verloren zo hun vrijetijdsbesteding en hun sociale contacten. De vereniging zelf verloor hierdoor heel wat inkomsten die ze op geen enkele andere manier kunnen recupereren. Fanfares konden hun concerten niet laten doorgaan, toneelgezelschappen moesten al hun voorstellingen annuleren, enzovoort. De impact zal in het verenigingsleven nog lang voelbaar zijn. Voor culturele organisaties is het nog lang niet zeker wanneer zij opnieuw kunnen opstarten. Concreet betekent dit dat heel wat verenigingen dit najaar nog niet op volle capaciteit kunnen werken.

  • Omdat de Olense verenigingen subsidies krijgen toegekend volgens een bepaald puntensysteem waarin de organisatie van activiteiten zwaar doorweegt, vragen we om voor de periode 2020 en 2021 het huidig puntenaantal te behouden. Daardoor blijven de subsidies gevrijwaard. Voor nieuwe verenigingen die in deze periode zouden opstarten stellen we voor om de startpremie uit te betalen voor twee jaren waarna een subsidiedossier kan ingevuld worden.
  • Daarnaast vragen we een eenmalige injectie van financiële middelen voor de verengingen. De socio-culturele verenigingen en jeugdverenigingen zijn mee een bepalende factor in de heropstart van de evenementensector. Van zodra dit opnieuw wordt toegelaten zullen zij opnieuw activiteiten organiseren en een beroep doen op geluids- en lichttechnicus, grafisch ontwerpers, DJ’s… Op die manier stimuleren we onze verenigingen om opnieuw activiteiten te organiseren en wordt een deel van gemiste inkomsten gecompenseerd die ze in normale situaties zouden ontvangen via activiteiten bij Keizer Karel Comité.
  • Jeugdverenigingen die op kamp gaan organiseren voorafgaand vaak extra activiteiten om geld in het laatje te brengen. Op die manier trachten ze de deelnamekosten zo laag mogelijk te houden. Heel wat van deze activiteiten konden uiteraard niet doorgaan. Daarom stellen we voor om voor 2020 en 2021 de fairtrade toelage voor jeugdverenigingen die een kamp organiseren te verdubbelen.

LAATSTE NIEUWS UIT OLEN IN UW MAILBOX

We houden je op de hoogte van het reilen en zeilen in Olen.

  • Geef hier je e-mailadres in naar waar we de Olen één Nieuwsbrief kunnen zenden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *