Nieuwe deontologische code maat voor niets

Op de gemeenteraad van 8 januari werd een nieuwe deontologische code goedgekeurd. Zo’n code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat moeten uitoefenen.

Uit mededogen voor de leden van de meerderheid en in het bijzonder het schepencollege hadden wij voorgesteld om dat nieuw ontwerp niet goed te keuren en gewoon de bestaande, veel realistischere code te behouden.

Een aantal bepalingen uit dat nieuw ontwerp, in het bijzonder diegene die betrekking hebben op het aannemen van geschenken, voordelen, diensten, uitnodigingen, reizen, verblijven en werkbezoeken allerhande gaan zodanig ver en zijn zo onrealistisch opgesteld dat ze sommigen uit de meerderheid onvermijdelijk in de problemen gaan brengen. Toch als we mogen voortgaan op een incident bij het einde van de vorige bestuursperiode toen onze toenmalige schepen Marc Verhulst blijkbaar per vergissing een aantal tickets voor een voetbalmatch in zijn mailbox kreeg ter waarde van een slordige 3.500 euro, die duidelijk voor een andere collega bedoeld waren. Toen Marc het aandurfde om daar intern een opmerking over te maken kreeg hij als reactie een reeks banbliksems naar zijn hoofd geslingerd. Niet onbelangrijk was dat in diezelfde periode een niet vanzelfsprekende dading (een soort minnelijke schikking) moest afgesloten worden waar de gulle gever geen onbelangrijke rol in speelde.

Toen hij daar tijdens de vorige gemeenteraad op terugkwam volgde een ijzige stilte. Uiteindelijk werd dan maar zonder verdere reactie tot de stemming overgegaan waarbij de meerderheid de nieuwe code goedkeurde. Door hun goedkeuring gaan diezelfde personen nu op hun communiezieltje beloven dat ze zich met dat soort praktijken nooit zullen inlaten.

Een op dat ogenblik beloftevolle politicus heeft ooit eens gezegd: wie gelooft die mensen nog?

En ondertussen alsmaar straffere regels afkondigen die nadien nooit zullen toegepast worden …


LAATSTE NIEUWS UIT OLEN IN UW MAILBOX

We houden je op de hoogte van het reilen en zeilen in Olen.

  • Geef hier je e-mailadres in naar waar we de Olen één Nieuwsbrief kunnen zenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *