Begin mei vond in Olen de eerste digitale gemeenteraad plaats. Voor O1 was dit geen onverdeeld succes en leek het logisch dat er zou bijgestuurd worden. Deze week bleek echter dat de burgemeester het besluit heeft genomen dat ook de gemeenteraad van juni op eenzelfde manier zal georganiseerd worden.
Fysiek vergaderen is moeilijk, niet onmogelijk
“We begrijpen dat op dit moment een fysieke vergadering organiseren moeilijk is. Maar een digitale gemeenteraad mag geen excuus zijn om de regels van de democratie aan te passen.” zegt fractieleider Mario Verhaert. Gemeenteraadsleden moeten nu vooraf aangeven welke agendapunten zij willen bespreken en willen stemmen. Overige punten worden niet meer behandeld en als goedgekeurd beschouwd. “Het college verwijst naar 1 gemeenteraad die in tijdsduur volledig uit de hand liep. Nochtans zijn er intussen al meer goede voorbeelden te vinden dan gemeenten waar het mis liep.”
“Afgelopen maandag werd ik door een raadslid uit Hoogstraten uitgenodigd om te bekijken hoe dit bij hen wordt georganiseerd.” vult Steve Janssens aan. “De raad gebeurt hier net alsof zij in de raadzaal plaatsnemen. Elk agendapunt krijgt zijn toelichting, over elk punt wordt gedebatteerd. Dit gebeurt trouwens niet enkel in Hoogstraten: diezelfde avond heb ik een raadscommissie uit Bornem digitaal bijgewoond. En de voorbeelden die via sociale media worden verspreid waar het goed verloopt zijn talrijk. In Staden werd afgelopen week opnieuw een fysieke gemeenteraad georganiseerd in een veel grotere ruimte.”
Gemeenteraad moet openbaar
Voor Marc Verhulst blijft de openbaarheid een hekel punt. “De burgemeester gebruikt deze crisis nu om de gemeenteraad achter gesloten deuren te organiseren. Er zijn nochtans voldoende mogelijkheden om zo’n digitale gemeenteraad meteen via de website uit te zenden.”
De fractie van O1 vraagt uitdrukkelijk om alle agendapunten te bespreken zoals tijdens een fysieke zitting en om het vragenrondje aan het einde van de gemeenteraad opnieuw op de agenda te plaatsen. Daarnaast wil O1 een oplossing zodat ook de gewone burger de raad kan volgen om geschillen zoals in Erpe-Mere te vermijden. Daar werd intussen een gemeenteraad ongeldig verklaard door de provinciegouverneur omdat deze niet te volgen was door hun bewoners.