Wat is financieel nog haalbaar in Olen?

Wat is financieel nog haalbaar in Olen? Die vraag stelt O1 zich hardop nadat vorige maand bleek dat het nieuwe gemeentehuis minimum 12 miljoen euro zou kosten. Duidelijkheid vanuit de meerderheid lijkt er nog steeds niet te komen.

Reikhalzend keek O1 uit naar de gemeenteraad van oktober. De partij hoopte dat de meerderheid eindelijk duidelijkheid zou geven over welke projecten nog gerealiseerd kunnen worden en waarop er bespaard zal worden, zeker toen begin september bleek dat het nieuw administratief centrum minimum het dubbele zou kosten van wat origineel werd geschat. Het nieuwe gemeentehuis zal de Olenaar minimum 12 miljoen euro kosten.

Hallucinant cijfer

“Dit is een hallucinant cijfer. We waarschuwen al vele maanden dat het gebouw veel meer zal kosten dan werd voorzien, maar discussies op de gemeenteraad hierover mochten nooit ten gronde worden gevoerd.” zegt raadslid Marc Verhulst. Tijdens de gemeenteraad van september maakte Marc Verhulst bekend dat het gebouw intussen 12 miljoen euro zou kosten. “Een cijfer dat de meerderheid zelf niet de moeite vond om te vernoemen.”

Het schepencollege beloofde snel samen te zitten om de cijfers in detail te bekijken en voor het einde van de maand te beslissen welke projecten nog gerealiseerd kunnen worden. De oppositie ging er dan ook vanuit dat dit tijdens de gemeenteraad van oktober op de agenda zou staan. Maar niet dus. “De houding van de meerderheidspartijen stuit ons tegen de borst. Problemen worden op de lange baan geschoven, moeilijke beslissingen worden niet genomen. Het schepencollege zegt graag alles te beheren als een goede huisvader, maar in de praktijk zien we daar te weinig van.” stelt fractieleider Mario Verhaert.

Dringend nood aan duidelijkheid

Voor O1 is het dus dringend tijd dat het schepencollege klaarheid geeft over wat er de volgende jaren nog kan gerealiseerd. Daarnaast wil de partij dat de realisatie van het nieuw administratief centrum tijdelijk on hold wordt gezet. “We voorspellen nu al dat ook 12 miljoen euro te weinig zal zijn om het gebouw te realiseren. Vandaag zoveel geld uitgeven is onverantwoord, zeker in een tijd dat gezinnen elke maand opnieuw moeten rekenen om rond te komen.” O1 wil dat de plannen en invulling van het nieuwe gemeentehuis opnieuw worden bekeken. “De huidige setting waarin de gemeentemedewerkers werken is niet ideaal, daar zijn we ons van bewust. Maar we zijn er ook van overtuigd dat het kleiner en goedkoper kan, zeker als je ook het huidige boekelhuis zou betrekken bij die nieuwe plannen. Intussen is ook thuiswerken een nieuwe standaard geworden waarmee geen rekening wordt gehouden in de huidige plannen.”


LAATSTE NIEUWS UIT OLEN IN UW MAILBOX

We houden je op de hoogte van het reilen en zeilen in Olen.

  • Geef hier je e-mailadres in naar waar we de Olen één Nieuwsbrief kunnen zenden.